20 Kasım 2011 Pazar

AMSTERDAM GEZİ NOTUM

( * Ams : Amsterdam'ın havacılık dilinde kısaltılmışı olmakla beraber bu postta da uzununu yazmaya derman olmadıgı için kullanılacaktır. )

9 -12 Kasım arası ilk yurtdışı deneyimimi Ams  ile gercekleştirdim.

Türkiye'de mimari yapıların enteresanlığı ve şehirlerin temizliği söz konusu olmadığı için hayran hayran bakındım durdum 20,000 kazıgın üstüne inşa edilmiş bu kanal şehrine.

Elbetteki Ams'ı Ams yapan sadece mimari yapısı ve temizliği değil.

Bir kaç madde ile sıralayabiliriz mesela ;
  • O kadar çakallar ki diyecegim ama daha iyi niyetli olmaya karar verdim yazarken,o kadar akıllılar ki,yüzyıllar önce Osmanlı İmparatorluğu'ndan bir ev fiyatına aldıkları laleyi kendileri yetiştirip dünya pazarına sunmuşlar mesela.Hatta az önce yazdıgımdan utanarak ( bkz :çakal ) şu detayı da sunmak isterim , Atatürk tarih sahnesine cıktıktan ve ünü yedi kıtaya yayıldıktan sonra yetiştirdikleri lalelere '' Atatürk Lale'si '' ismini vermişler.

  • Şehir görüntüsüyle  '' Cenevre'yi andırıyor ''  derlermiş giden turistler.Bizde öyle diyecektik ki sevimsiz tur rehberinin bir uyarısıyla içimizden gele gele Avrupa kentleri hakkında atıp tutamadık.Şöyle ki,Hollandalılar aslında Cenevre'nin kendi sehirlerine benzediğini söylelermiş cunku asıl kanal sehri olan Cenevre değil Ams mış.Kusura bakmayın valla Amslılar,demekki sehrinizi yeteri kadar bu yönüyle insanlığa duyuramamıssınız diyerek,sadece bir avrupa ülkesi görmüş olmama bok sürdürmeyerek bilmişliğimi yapıyorum rahatça ve utanmazca.
  • Hollanda'nın Ams tan sonraki diğer büyük şehri Rotterdam'dır.Rotterdam'ı Ams tan ayıran en buyuk özelliği mimari yapısının Ams gibi tarihi olmaması.Sebebi ise,II.Dünya Savası'n da şehrin kül yığını haline gelmesi.Hal böyle olunca 1945'ten sonra yenilenen sehirde moder mimariler göze carpmakta.Bide Qübik evler var tabi.Bildiğiniz üst gecite ev yapmıs adamlar.Evin camından baktıgınınzda alttan Beykoz Kadıkoy otobusunun gectiğini görebilirsiniz. 
  • Hollanda'da bir sehirden diğerine taşınamazsınız örneğin.Çok sağlam bir sebebiniz olmadıkca hükümet sehirler arası ev tasıma durumuna müsade etmemekte.Özgürlükler ülkesi diye bilinen bir yerde devletin neden buna izin vermediği ise tartısmaya acıktır elbette.İstanbul nüfusu kadar sehri olan bir ülkede,insan dokusunu yapısını bozmamak adına verilen bu güzel ama çok düşününce özgürlüğü kısıtlayıcı gibi düşünülen karar,Türkiye'de uygulansaymıs zamanında bence amacına cok daha uygun olurmus.Sen zaten nüfusu 16 milyon bir ülke olarak bunu düşündüysen,önunde saygıyla eğilmek gerekir diye düşünüyorum.
  •   Kendilerine özgü bir mutfakları yok bu gariplerin.Patates haşlama yada kızartma.Brokoli ve benzeri sebzeler,et ve  içki.300 metrede bir zaten patetes kızartma dükkanları var.Acıktın mı?Al bi medium, boy,al sana bir öğün yemeği.Adamların mantıgı bu.70'ler de buraya tasınmıs Türkler,biraz olsun mutfagı genişletip kuru bakliyat koymayı becermişler.He he,sadece mutfagı mı? '' Karaman'ın sesi '' isminde bir radyo programları varmıs desem? :)
  • Hayatımda bu kadar çok bisiklet görmemiştim ben.Yok yalnıs oldu.Hayatımda,trafiğin içinde,arabalardan cok bisikletlerin olduğu bir görüntüye rastlamamıstım.16 milyon insan ve 16 milyon bisiklet.Hergün yüzlercesi de calınıyormus üstelik   
  • Tahta ayakkabıları peynirleri ve yel değirmenlerini tabiki es geçemiyeceğim ,
Bu adamla poz vermek ams 'ın geleneği :)




                     



                                       


                                         





                                        










                                 





                                       











                       


  




                          






                                                                        


      Günün birinde bir İngiliz şöyle demiş Ams için ;

   '' Tanrı Hollanda'lıları,Hollandalı'lar da Hollanda'yı yarattı ''  

 Şimdiden önümüzdeki yaz için nereye gidebilirim diye düşünüyor,çok heyecanlanıyorum.
Sigara gibi azizim,bir kere içtin miydi devamı geliyor  ;)      





4 yorum:

Jane Doe dedi ki...

gezilerinin devam etmesini diliyorum :)

Ms.KavrukSusam dedi ki...

bende insallah ve de beraber diyorum , sıra sende =)

Jane Doe dedi ki...

benle anca cevdete :))

Ms.KavrukSusam dedi ki...

gittiğimiz yerde bi ''Cevdet'' bulurum ben sana =)