6 Mayıs 2012 Pazar

AMAN DA AMAN SERGİYE DE GİDERMİŞ


Bildiğiniz gibi Sakıp Sabancı Müzesi’nde 10 Haziran’a kadar ‘’ Rembrandt & Çağdaşları ‘’ isimli sergi var.
Kasım ayında Amsterdam’a gitmiş ve bu sergiyi yerinde görmüştüm aslında. Ama tabloların yanlarındaki açıklamalarıyla yetinmek zorunda kalmıştım.Hollanda’nın sanat tarihi hakkında fikrin olmadan gidersen,vitrin bakar gibi müze gezersin şaşkın kavruksusam.
Ancak burada bir rehber eşliğinde o tabloların hikayesini,zamanının özellikleriyle beraber dinleyince,Amsterdam da o müzede höbele hübele boşa vakit öldürmüşüm diye düşünüyorum yukarıda da belirttiğim gibi.
Sergiden once yaklasık 45-50 dk kadar kokteyl oldu.Karnımız tok olmasına ragmen yine de atıştırdık tabi.Yemesek,içmesek bir yerimiz şişerdi gerçekten.
Hollanda’nın 17. Yydaki altın çağı eserleriymiş aslında bizim gördüğümüz tablolar.Refah düzeyini belirtiyorlarmış.Bu yüzyılda 5 ila 10 milyon arasında tablo yapılmış.
Tablolarda,rehberinde özellikle üstünde durdugu 3 ana tema vardı ;
Realizm,sembolizm ve dinsel ahlak.
Tablolarda sizi en çok realizmin etkisi içine çekiyor.Mühim olan fırça darbesi gözükmeksizin resmi yapabilmek.Ve yeminle o resimlerin çizimle olduguna zor inanırsınız.Tırnakların parlaklığına kadar hassas davranıp çizmiş adamlar.
Bazı ressamlar İtalya’dan esinlenip çizimlerinde mavi ve kırmızıyı kullanmışlar ancak bir Hollanda tablosunda asla bu ana  renklere rastlayamazsınız.Hollanda ışığı denilen bir renk uyumu olur bu tablolarda.Biraz soluk ve mat.Yani bana sorsanız bu tablo sence hangi ülkeye aittir diye,ülkeyi bilemesem de en azından hollanda’ya ait olup olmadığını anlarım.
Evlilik tabloları en çok garipsediğim tablolardı.Alçakgönüllülükten dolayı karı ve kocanın elbisesi siyah renkmiş.Mütevazi hayatı simgelermiş bu renk.
Sembolize ettikleri nesneler de garibime gitmişti ama düşününce,bi kılıf uydurmaya çalışıca azıcık anlaşılır oldu. Mesela limon zinaya karşı olunduğu anlamını,midye ise afrodizyak etkisi altında bi durum oldugunu belirtirmiş tablolarda.Eger tabloda bir genç kız varsa ve yanakları da al al ise,cinsellik mesajı bulunurmuş.
1 saati geçiyordu tabloları incelememiz bittiğinde.
Yukarda bahsettiklerim sadece minik bir bölüm.3 paragrafta anlaşılmayacak kadar değerli ve olaylara başka taraflardan bakma yetisini geliştirme anlamında da bir o kadar öğretici.Ben ki resim sergilerini gezmekten pek haz almayan bir insanım,beni bile etkilediyse,resim sergisine meraklı arkadaşlar mutlaka gidip görmeli.
Giriş ücretini bilmiyorum çünkü özel davetliler arasındaydım.
Serginin sponsorlarından biri  Grand Hyatt Hotel’di.Ben de işim icabı bu hotelle devamlı münasebet içinde olduğum için,davet edildim.



17.yy Hollandasının baş paçozu
Al yanaklı kız bu işte püüüü rezil


















O may gat bir günde iki post.

İyi geceler.

6 yorum:

Jane Doe dedi ki...

pek güzelmiş, ben de göremedim işte kısmet napıcan? ben de işte günde ortalama 10-12 saat ders çalışıyorum(az atıyım evet, ama çalışsam çalışılır yani o derece). 3 gündür evden çıkmadım cumaya kadar da çıkmıcam ama naaaapıcan kader işte. yavaştan da sen ve joy'un gözüne s.çacağım kısım geliyor bir saniye sabır aceleye gerek yok. allah'ınız yok mu ya sizin. yok sergi yok istanbul modern yok mik mik. ama siz de haklısınız yaptınız ettiniz blogunuza yazıcaksınız diyeceğimi çok beklersiniz. ha olayın sergisinde miyim, değilim tabi. ben kokteyl kısmındayım, 3 gündür ıspanak yiyorum ya geçti mi bensiz boğazınızdan.

oh hafiften bir rahatlama geldi biraz deşarzz oldum.

yukarıda gördüğünüz bir akut psikoz tablosuydu. kişi şimdi daha iyi. gözlerinizden öper.

Ms.KavrukSusam dedi ki...

Şu post,bloğu actıgım tarihten beri yani 2010 yılından beri gezip gördüğüm tek sergi lan allahın yok mu senin.
Joy bu söylediklerinin hepsini hakediyor o ayrı mevzu kaldı ki onun da gözüne sı*acagım zamanlar olmuyor değil benimde.
Ya sorma kokteyl oldugunu Sütiş'te enfes bir çorba içerken öğrendim Joy kişisinden.Ama ona ragmen ne var ne yok yedim b*k bogazlılığımdan.
Bak senin için bir iyilik yaparım abla.Nasılsa Hollandlılarla artık aramdan su sızmıyor seviyorum keretaları.Bir ricada bulunur denizli'de merkezdeki horozun yanına actırıveririm bir sergi.Nedersiniz?Çok mu oluyoruz?

Isırırım o doktor g*tünü.

Baş baş

... dedi ki...

yazık çok üstüne gitmişiz Janeciğimin.

o çorbayı sürekli içebiliriiim. nasıl güzeldi yeaa off.

bence en güzel yanı benim şarapları götürüp götürüp sonra sergiyi gezmemdi, insana başka bir bakış açısı kazandırıyo:D

Ms.KavrukSusam dedi ki...

ben en çok 3 gündür ıspanak yemesine çok hislendim :(
Biz misss gibi -bak agzımın suyu akıyo tut tut tut - çorbayı içerken,Jane oralarda,off ya adalet mi bu.
Joycum senin bünyen alkole uyumlu.Ya ben götürüp götürüp de dolaşsaydım.

Sahne I:

Kavruk Susam : Joyyy hollandalılar beni sevmiyor muuuuuuuuaaaaaa hıkkk öpüjem

Joy : arkadaşım adına sizden özür diliyorum.

Sahne kapanır.

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Tarihi ve tarihe dönük eserlerin hikayelerine bayılırım. Eğlenceli bir sergiymiş ne güzel gezmişsiniz. :)

Ms.KavrukSusam dedi ki...

Sevgili Nursalkımı,

En sıkıcı sergiyi bile bir şekilde saçmalayarak ve kimsenin görmediği gibi görerek de eğlenceli hale getirebilirim,hele ki yakın arkadaslarımla gittiysem oraya,konu kapanmıstır,yıkarız orayı :)